Met het weer – en vooral de wind – in Nederland kan het soms fijn zijn om wat extra fietsondersteuning te hebben. Dat geldt ook als je een lange afstand wilt fietsen of als zelf trappen lastiger gaat. Dan is een elektrische fiets een prima oplossing: optimaal fietsplezier met minimale inspanning en maximale ondersteuning. Maar zelfs als je niet per se extra ondersteuning nodig hebt, kan een elektrische fiets een goede keuze zijn. Elektrisch fietsen maakt onderweg zijn een beetje makkelijker en nog veel leuker!

Het kiezen van de ideale elektrische fiets, of e-bike, kan een behoorlijke uitdaging zijn. Het is lastig om te kiezen omdat er zoveel modellen zijn. Met of zonder loophulp (Walk Assist), motor voor of achter, gewone of krachtige motor – wat past het beste bij jou? Je wilt natuurlijk zeker van je zaak zijn voordat je tot aanschaf overgaat. Aan een elektrische fiets hangt immers een behoorlijk prijskaartje, het is een dure aanschaf. Maar hoe kom je erachter welke elektrische fiets past bij jouw wensen en eisen? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken.

 

Waarvoor ga je de fiets gebruiken?

 

De keuze voor een elektrische fiets hangt niet alleen af van je persoonlijke voorkeuren en budget, ook de manier waarop je de fiets gaat gebruiken is van belang. Is de fiets voor korte, dagelijkse ritten in de buurt of woon-werkverkeer? Dan wil je een elektrische fiets die snel de juiste ondersteuning geeft, zonder dat je daarvoor moeite moet doen. Fiets je veel lange afstanden of ga je op fietsvakantie? Dan wil je een fiets met een accu die voor langere periode ondersteuning biedt. De manier van gebruik bepaalt dus je keuze voor de verschillende (technische) onderdelen.

 

Wat is je budget?

De prijs van een elektrische fiets start rond de € 1.000 en kan oplopen tot ruim € 6.000. Maar hierbij geldt dat een goede elektrische fiets niet de duurste hoeft te zijn. Je keuze voor onderdelen en eigenschappen bepaalt de prijs van de fiets. Beschik je over een (beperkt) budget? Bepaal dan welke eigenschappen van de elektrische fiets voor jou het belangrijkst zijn en start daarmee de zoektocht naar jouw ideale fiets. Komt de prijs van jouw ideale elektrische fiets boven het budget uit? Dan kan je overwegen om gebruik te maken van een financieringsoplossing. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag, maar je beschikt wel direct over de fiets. Deze oplossing kan ook worden gecombineerd met bijvoorbeeld het afsluiten van een verzekering of pechhulp. Wil je geen omkijken hebben naar bijvoorbeeld service en onderhoud? Dan kan een leaseoplossing voor jou een uitkomst bieden.

 

Welke modellen voldoen aan je eisen?

 

Het aanbod elektrische fietsen is groot en de fietsen verschillen onderling van elkaar op (technische) onderdelen en eigenschappen. Om hierin wegwijs te raken, wil je weten uit welke onderdelen een elektrische fiets bestaat en voor welk van deze onderdelen je zelf een keuze moet, kan of wilt maken.

 

Welke trapondersteuning / sensoren?

 

Een elektrische fiets zorgt met behulp van de accu en de motor voor ondersteuning tijdens het fietsen. Wanneer en in welke mate je ondersteuning krijgt, wordt bepaald door sensoren. Alle elektrische fietsen zijn uitgerust met een snelheidssensor, of speedsensor. Deze sensor meet hoe snel je fietst en zorgt ervoor dat de ondersteuning wordt onderbroken zodra je een snelheid van 25 kilometer per uur bereikt. De manier waarop je ondersteuning krijgt tijdens het fietsen wordt bepaald door het type sensor. Je hebt keuze uit twee soorten sensoren.

     

 

 

                 

 

Welke motorpositie?

 

De positie van de motor heeft invloed op het zwaartepunt en het rijgedrag van de elektrische fiets. En de keuze voor de positie bepaalt ook een aantal andere eigenschappen van de fiets (bijvoorbeeld rem- en versnellingssysteem en sensor voor trapondersteuning). Je hebt keuze uit drie verschillende posities.

 

             

 

                                           

Motor in het voorwiel (voorwielmotor)

Is de motor van de elektrische fiets gepositioneerd in het voorwiel, dan wordt de fiets als het ware vooruit getrokken. Door het extra gewicht in het voorwiel stuurt de fiets zwaarder in vergelijking met fietsen waarbij de motor een andere positie heeft. Een elektrische fiets met voorwielmotor is uitgerust met een rotatiesensor. Voor een aantal modellen geldt dat ze zijn uitgerust met een rotatiesensor én trapkrachtsensor. Kies je bij een voorwielmotor voor een accu onder de bagagedrager, dan biedt dit tegenwicht tegen het gewicht in het voorwiel. De fiets is beter in balans en het gewicht is verdeeld.

Voordelen

 • Een elektrische fiets met voorwielmotor is goedkoper dan een fiets met een achterwiel- of middenmotor
 • Je ervaart de ondersteuning alsof je vooruit wordt getrokken
 • Een voorwielmotor is te combineren met zowel een naaf- als derailleurversnelling en alle soorten kettingkasten

Nadelen

 • De fiets stuurt zwaarder door het extra gewicht in het voorwiel
 • Het is niet eenvoudig om de voorband van de fiets te vervangen of te plakken
 • Het gewicht van de fiets zit voornamelijk in het voorwiel, dit vergroot het sliprisico

Te combineren met

 • Versnellingen: naaf en derailleur
 • Kettingkasten: gesloten (naafversnelling), open en half open (derailleurversnelling)

 

 

Motor in de trapas (middenmotor)

Is de motor van de elektrische fiets gepositioneerd bij de trapas, dan worden de pedalen aangedreven. Dit is een groot verschil met de aansturing in het voorwiel (voorwielmotor) of in het achterwiel (achterwielmotor). De elektrische ondersteuning voelt natuurlijk en comfortabel aan, maar hier staat tegenover dat elektrische fietsen met een middenmotor duurder zijn. De middenmotor is uitgerust met een rotatie- en trapkrachtsensor. Deze sensoren zorgen ervoor dat je tijdens het fietsen optimaal wordt ondersteund, op basis van zowel de snelheid als de druk die je geeft op de pedalen. Het zwaartepunt ligt centraal doordat de motor zich laag en in het midden van de fiets bevindt. Dit zorgt voor een stabiel gevoel tijdens het fietsen. Fietsen op een elektrische fiets met middenmotor wordt ervaren als fietsen op een niet-elektrische fiets. 

Voordelen

 • Middenmotoren zijn vaak krachtig en bieden daardoor veel ondersteuning
 • De fiets stuurt als een niet-elektrische fiets
 • De motorpositie heeft geen invloed op het vervangen van de wielen
 • Je ervaart een natuurlijke ondersteuning door aandrijving van de pedalen
 • De motor is voorzien van een rotatie- en trapkrachtsensor

Nadelen

 • Een fiets met een middenmotor is duurder dan een elektrische fiets met een voorwiel- of achterwielmotor
 • Door de kracht op de ketting is het versnellingssysteem gevoeliger voor storingen
 • De motor is opgebouwd uit tandwielen en is niet geluidloos

Te combineren met

 • Versnellingen: naaf en derailleur
 • Kettingkasten: gesloten (naafversnelling), open en half open (derailleurversnelling

 

 

Eigenschappen van de motorpositie

Ben je benieuwd welke motorpositie het beste bij jou past? Dat is onder andere afhankelijk van de manier waarop je je elektrische fiets gaat gebruiken. Bekijk de toelichting in de vorm van een video.

 

 

               

 

 

 

Geluid van de motor

 

De motor van een elektrische fiets kan geluid produceren. De hoeveelheid geluid hangt af van de bouw van de motor. Heeft de elektrische fiets een motor met overbrenging, dan is de motor opgebouwd uit tandwielen en borstels. Dit type motor maakt geluid en dat is goed merkbaar tijdens het fietsen. Een motor zonder overbrenging is stil, omdat in deze motor de tandwielen en borstels ontbreken. Dit type motor wordt ook wel ‘direct drive’ genoemd.

 

Vermogen van de accu

 

De accu bepaalt voor een groot gedeelte het aantal kilometers dat je ondersteuning krijgt van je elektrische fiets (actieradius). De lengte van de ritten met je elektrische fiets spelen dus een belangrijke rol in de keuze voor een accu. Hoe groter de afstand die je aflegt, hoe groter de capaciteit van de accu moet zijn. Maar over het algemeen is een accu met een grotere capaciteit ook duurder.

De capaciteit van de accu kan worden uitgedrukt in Ampère-uur (Ah) en Wattuur (Wh). In tegenstelling tot Wattuur houdt Ampère-uur geen rekening met de spanning tijdens het ontladen van de accu. Je kan een accu dus het beste beoordelen op het aantal Wattuur. Hoe hoger dit getal, hoe langer je kan fietsen met ondersteuning.

De meeste elektrische fietsen worden standaard geleverd met een accu. Heeft de elektrische fiets geen standaard accu, dan kies je zelf de accucapaciteit en heb je (meer) invloed op de prijs van je elektrische fiets.

 

Actieradius

 

De actieradius van een elektrische fiets staat voor het aantal kilometers dat je kan fietsen zonder de accu op te laden. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe verder je kan fietsen met trapondersteuning. Is de actieradius van een accu bekend? Dan is dit aantal kilometers gebaseerd op ideale omstandigheden. Het is geen garantie dat jij dezelfde actieradius haalt tijdens het fietsen. Wil je een zo hoog mogelijke actieradius? Houd dan rekening met de volgende factoren:

 • Gewicht: hierbij geldt dat zowel het gewicht van de fiets als de berijder van invloed is op de actieradius. Hoe meer gewicht door de motor moet worden ondersteund, hoe lager de actieradius.
   
 • Weerstand: dit geldt niet alleen voor weersomstandigheden (tegenwind, regen), maar ook voor de bandenspanning en de conditie van de weg. Een hogere weerstand heeft negatieve invloed op de actieradius.
   
 • Snelheid: hoe sneller je fietst, hoe lager de actieradius wordt. Bij een hogere snelheid zal de elektrische fiets meer ondersteuning geven.
   
 • Ondersteuning: voor de gekozen ondersteuningsstand geldt dat hoe lager de ondersteuning is, hoe hoger de actieradius is.
   
 • Schakelen: als je tijdens het fietsen efficiënt schakelt, dus op tijd en regelmatig, dan heeft dit een positieve invloed op de actieradius. Zorg ervoor dat je een lichte versnelling rijdt en altijd naar de lichtste versnelling schakelt bij stilstand.
   
 • Accu: zowel de conditie als de leeftijd van de accu hebben invloed op de actieradius. Een oude(re) accu heeft minder capaciteit en zal zorgen voor een lage(re) actieradius.
   
 • Sensoren: het type sensor kan veel invloed hebben op de actieradius. Over het algemeen is een trapkrachtsensor energiezuiniger dan een rotatiesensor.

 

                

 

Hoe maak je de juiste keuze?

 

Er is veel informatie te vinden over (het kopen van) een elektrische fiets, en het is mogelijk dat je op basis van deze informatie een voorkeur hebt voor een specifieke elektrische fiets en/of (technische) onderdelen. Het is ook mogelijk dat familieleden of vrienden je adviseren op basis van hun eigen ervaringen.

Maar er is slechts één manier waarop je te weten komt of je écht de juiste keuze maakt: maak een proefrit. Tijdens een proefrit op de elektrische fiets van jouw keuze ontdek je of de ervaring en het gebruik aansluiten bij jouw verwachting. Laat je adviseren door een specialist op het gebied van elektrische fietsen en probeer verschillende typen en uitvoeringen voordat je een definitieve keuze maakt.

 

Elektrische fietsen van Gazelle

 

Gazelle biedt een breed assortiment elektrische fietsen, met zowel elektrische fietsen voor dames als elektrische fietsen voor heren. De elektrische fietsen van Gazelle zijn voorzien van de laatste ontwikkelingen en kwalitatief hoogwaardige onderdelen. Bekijk het assortiment en ontdek welke elektrische fiets het beste bij jou past door op het onderstaande logo te klikken.