Welke motor is voor mij het beste?

 

Kies je voor een motor met voorwielaandrijving of juist voor een middenmotor bij de trapas? De keuze voor de motorpositie is door het grote aanbod van mogelijkheden tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Welke systemen zijn er en waarom zou je kiezen voor een motor in het midden, of toch juist in het voorwiel? De keuze die u maakt is afhankelijk van een aantal factoren en natuurlijk een stukje persoonlijke voorkeur. 

 

Motor in het voorwiel

 

 

De voorwielmotoren zijn doeltreffend, niet heel erg complex en daardoor vaak ook de goedkoopste motoren die er verkrijgbaar zijn. Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn daarom meestal goedkoper dan modellen waar de motor in het midden zit. Fietsen met voorwielmotor zijn te combineren met diverse versnellingssystemen zoals: naafversnelling, derailleurversnelling en zelfs een cardanasaandrijving.

 

                           

Voordelen

Volgens velen is een fiets met voorwielmotor mooier, mede doordat de motor bij genoemde fiets fraaier is weggewerkt en zodoende beter past bij het design van de fiets. Daarnaast maakt de motor minder geluid dan een e-bike met middenmotor. Echter dit geldt zeker niet voor alle modellen. Maak voor aankoop altijd een testrit om te oordelen of je het geluid storend vindt of niet. Maar nogmaals ,het grootste voordeel is natuurlijk dat de prijs vaak veel lager blijft dan bij de middenmotoren.

Nadelen
Ook zijn er een aantal nadelen te noemen. In een bocht kan door de aandrijving het voorwiel sneller wegglijden.Dit kan erg lastig zijn op zandwegen, in de herfst bij vallende bladeren en in de winter bij sneeuwval en ijzel. Door de motor verwerkt is in het voorwiel kan de fiets ook wat zwaar zijn aan de voorkant om op te tillen.  De fietser kan ook het gevoel hebben om voortgetrokken te worden. Maar ook de inovaties bij de voorwielmotoren staan niet stil en zullen bij elke nieuwe motor die "nadelen" steeds beter worden. 

 

Middenmotoren

 

 

Bij een middenmotor zit de motor onder bij de trapas. Centraal tussen de wielen én laag. Dat brengt het zwaartepunt omlaag en dat maakt een elektrische fiets met middenmotor stabiel tijdens het rijden. 

Elektrische fietsen met een middenmotor beginnen de laatste jaren echt door te breken, er is een duidelijke verschuiving merkbaar van de motor in het voorwiel naar de trapas. De meest bekende en meest verkocht middenmotor is die van Bosch, maar de laatste jaren zijn er veel grote namen in de fietsenwereld die hun eigen motor produceren (o.a. Continental, Shimano en Yamaha)

 

                           

 

Voordelen

 

Een middenmotor is in onze ervaring vaak minder storingsgevoelig. Bij een voorwielmotor heb je een aparte krachtsensor nodig bij de trapas. Zo’n sensor meet hoeveel kracht je zelf op de pedalen zet. Vervolgens berekent de computer hoeveel ondersteuning de motor moet bieden. Bij de middenmotor is die sensor ingebouwd. Dat scheelt weer los onderdeel op de fiets. Marktleider Bosch stelt dat de vernieuwde middenmotor efficiënter en dus zuiniger is. 

 

Nadelen? 

 

Eigenlijk zijn er tegenwoordig geen nadelen meer te noemen aan de meeste middenmotoren, ze zijn vaak wel opzichtig aanwezig wat door veel mensen als niet mooi wordt bevonden. Wel worden de motoren elk jaar weer kleiner en mooier weggewerkt. Ook heeft een middenmotor een tandwieloverbrenging, waardoor vroegere types rumoeriger waren dan voor- of achterwielmotoren. Tegenwoordig worden de tandwielkasten zo gemaakt dat ze amper meer geluid produceren dan andere typen motoren.